Trainen van topsporters


Zomer! Zomer in mijn hoofd en zomer in de lucht! De wekker gaat en ik strijk mijn onlangs gewassen lakens glad om ruimte te maken voor mijn nog in te pakken tas.

Maandag, héérlijk! Want vandaag begint een lange maand van 2x per week training geven aan 4 teams geroutineerde werknemers van een SW voorziening, die hoog staan aangeschreven. Ik heb er zin in.

De douche is lauw, maar buiten begint de broeierige zomerdag zijn entree te maken, dus het is een welkom begin van mijn dag. Ietwat zenuwachtig stap ik in mijn rode monster en schiet de ochtend spits in. Zenuwachtig is het woord niet, ik ben gespànnen, opgewonden en schèrp.

Dat moet wel want ik ga mijn eerste groep cursisten straks ontmoeten en ik weet dat deze accountmanagers, baanconsulenten en de bijbehorende achterban op hoog niveau acteren. Zo krijg ik nog 3 groepen de komende maand samen met hun leidinggevenden. Ieder maandag en donderdag, 4 weken lang. Uit de voorbespreking weet ik dat deze teams volledig zijn afgetraind op het gebied van arbeidsbemiddeling en marktbenadering, met de doelgroep vanuit de Participatiewet.

Als ik aankom is de parkeerplaats nog leeg. De bedrijven rondom op het industrieterrein ontwaken. Het gebouw is modern en oogt fris. Een welkom met een zakelijke professionele doch prettige, zelfs bijna huiselijke uitstraling.

Bij de receptie krijg ik van een klantvriendelijke dame de sleutel van mijn leslokaal; ruim, licht en met een aangename temperatuur. Er staat koffie en thee en er hangt een groot touchscreen beeldscherm, waarop mijn presentatie met een enkele handeling verschijnt.

Als ik helemaal klaar en uitgepakt ben verschijnt druppelsgewijs het team. Gedreven medewerkers, communicatief, hoogopgeleid en kritisch. Daar hou ik van. Ik moet echt aan de bak vandaag.

Binnen enkele minuten gonst de ruimte van enthousiasme en arbeidsethos. Ik ben helemaal klaar om de methodieken door te nemen van het Jobcarven en het Jobcreëren, om mijn tools en handvatten achter te laten.

Vandaag wil ik in een rollenspel de gesprekstechniek van het ‘filteren – richting conversie’ oefenen. En ik wil met voorbeelden de aanzet tot het ‘out of the box’ denken stimuleren. Met verrassende snelheid worden mijn woorden opgezogen en mijn oefeningen uitgevoerd. Het vreet maar geeft ook een boost. Aan mij de taak om alle kritische vragen en vraagtekens te beantwoorden en weerleggen.

Voor ik het weet zit ik weer in de avondspits richting huis, voldaan en tevreden. De tijd is omgevlogen, het was een enerverende dag, interactief, veel vragen en het gonsde van de ideeën.

Ieder teamlid was coöperatief, geïnspireerd, creatief en leergierig. Aan het einde van de dag was het team unaniem enthousiast en blij met de weekopdracht, om de leerstof in de praktijk toe te passen. En men heeft zelfs DE ‘after-lunch dip’ genegeerd.

Uitkijkend naar de donderdag vervolg ik mijn terugweg in de eindeloze files ………… zingend! Dan geef ik ze de kneepjes van het Jobcraften mee, een re-integratie methodiek die is afgeleid van het carven.

Ik kan niet wachten!